Je ken ze wel, de zware lompe bakken. die staan te draaien en te reutelen. en waar je je ook wel eens durft aan te verbranden als die hellemaal opgeladen zijn.
Energetisch is het zeker al niet. als je hier bijvoorbeeld 1KW energie in steekt krijg je er maar 0,8KW. effectief uit.
als je deze zou vervangen door een warmtepomp bespaar je direct een hele hoop. een warmtepomp zet 1KW energie met behulp van de buitenlucht om naar 4KW warmte.
de vervanging van deze toestelen is vrij eenvoudig en vrij snel te realiseren. je krijgt er zelf nog een extra premie voor.
ook de regeling van deze warmte is zeer moeilijk bij een wisselend weer. Is het plots een zonnige dag dan is het rap veel te warm binnen.
Daar bij een warmtepomp is de warmte direct als je het vraagt en als je die niet nodig hebt verbruikt die dan ook niks.
Hoeveel verbruikt accumulatieverwarming. Een klassieke opstelling bestaat uit 2 accumulatoren in de living en 1 in de keuken. Slaapkamers zijn vaak onverwarmd of worden zelden gebruikt. Reken in deze situatie op een verbruik rond de 12.500 à 15.000 kWh per jaar. Nu het nachttarief op de schop gaat, betaal je al gauw 17 cent per kWh wat overeenkomt met een jaarlijkse energiekost van 2.125 à 2.550 euro. In vergelijking met centrale verwarming op gas is dit 4 à 5 keer duurder.
Klik hier om te bewerken.
Verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp is de voorbije jaren een pak gunstiger geworden en de goedkoopste manier om elektrisch te verwarmen. Voor ons voorbeeld van 2 accumulatiekachels in de living en eentje in de keuken kom je met een warmtepomp uit op een jaarlijks verbruik van ongeveer 2.500kWh of 425 euro. Dit is een vijfde van de prijs van verwarmen met accumulatoren. Heb je zonnepanelen? Dan verwarm je bijna gratis!